2023-04-11 07:06
Lina Malmborg - 2-målskytt Foto: idrottsfoto

Äntligen var det då dags för seriepremiär för Tyresö FF´s damer. Älvsjö AIK FF stod för motståndet på Tyresövallen. Ca 120 personer togs sig dit i solskenet.

Inledningen är lite trevande från båda håll och lagen känner lite på varandra. Kanske lite premiärnerver.

9:e minuten och Josefine Lindberg slår en boll till Lina Malmborg som försöker hitta Fialisa Söderberg med en djupledsboll men tyvärr lite för hård. Minuten senare anfaller Älvsjö på vänsterkanten avslut mot Karro Sundberg i mål men inga som helst problem för henne att skopa in.

Istället tar Tyresö ledningen i nästa anfall genom Lina Malmborg som tagit sig fram central och in i straffområdet. Väl där fri mot Älvsjömålvakten trycker hon hur säkert som helst in årets första seriemål. 1-0.

Älvsjö får en frispark utanför straffområdet strax efter. Skott som tar på nån spelare men som ändå hamnar tryggt i Karro Sundberg händer. Efter detta tar Tyresö över mer och mer. Ger inte motståndarna nån chans att gå till anfall utan bryter gång på gång uppspelen från Älvsjö högt upp på planen. Michaela Larsson gör som vanligt ett jättejobb på mitten.

20:e minuten och skott från Ida Ahlbom från snäv vinkel – Målvakten räddar. Ny chans för henne ett par minuter senare när Andrea Strandh spelar in från högerkanten och direktskott från Ida men då räddas bollen på mållinjen.  I 25:e minuten mönsteranfall från Tyresö. Lina Malmborg passar ut till Fialisa Söderberg på vänsterkanten, direktinlägg mot Ida Ahlbom som med direkt bredsidaskott trycker bollen mot mål men tyvärr mitt på keepern.

Älvsjö kommer i några sporadiska attacker men en fullt fokuserad backlinje släpper inte igenom nån. Och det är istället Tyresö som utmanar Älvsjös backlinje gång på gång. I den 33:e minuten när Tyresö ökat trycket och bitit sig kvar högt uppe på högerkanten slår Ida Ahlbom in bollen mot Lina Malmborg som direktskjuter med högern helt otagbart in bollen i bortre burgaveln till 2-0. Riktigt snyggt.

Mer Tyresö, Josefine Lindberg spelar upp bollen till Ida Ahlbom som spelar vidare till Elsa Bengtsson som inne i straffområdet väljer att klacka tillbaka bollen till Ida Ahlbom. Hon fintar skott och tar fram bollen nån meter till men där kommer hon lite för nära målet och Älvsjömålvakten gör en fin räddning.

39:e minuten och Älvsjö som försökt med djupledsbollar några ggr, lyckas nu till slut men Karro Sundberg är ute och lyckas få en fot på bollen.  Tyvärr är dock bollen på väg mot mål ändå men då är Frida Thilén där och räddar på mållinjen.

Älvsjö kommer i några attacker de sista minutrarna av första halvlek och Josefine Lindberg, Emilia Irle, Frida Thilén och Sofie Thörnqvist får jobba hårt innan domaren blåser för pausvila. 2-0. En halvlek som Tyresö ändå kontrollerar och är det klar bättre laget.

Andra halvlek och ett betydligt mer aggresivt pressande Älvsjö nu. Tyresö biter ifrån bra dock och bjuder på fint spel i den 50:e minuten. Lina Malmborg passar hem till Karro Sundberg som spelar upp till Michaela Larsson. Hon är en hårsmån från att frispela Sofie Thörnqvist som smugit sig fram från sin backposition. Älvsjö bryter.

Älvsjö är mer aggresiva och vinner fler närkamper. Tyresö har tappat lite av sitt fina spel från första halvlek och det ser ut att vara stort glapp mellan de olika lagdelarna. Ofta små korta passningar som blir problem mot ett högt pressande Älvsjö.

Försvarsmässigt håller Tyresö ändå stabiliteten och lugnet och de farliga avsluten från Älvsjö kommer aldrig riktigt. Älvsjö jobbar till sig en hörna i den 72:a minuten efter att Emilia Irle återigen gjort ett bra försvarsarbete. Hörna rensas undan av Sofie Thörnqvist.

Älvsjö är riktigt nära att reducera ett par minuter senare då de på ett långskott träffar ribban och Karro Sunderg till ny hörna. Bra slagen och nytt avslut som täcks innan den når Frida Thilén som kan rensa undan förtjänstfullt. Mer Älvsjö efter det och fler hörnor. Tyresö har fortsatt svårt att hitta tillbaka till sitt spel.

5 minuter kvar och nu börjar Tyresö åter utmana på Älvsjös planhalva och kommer till flera anfall. I den 89:e minuten slår Frida Thilén en fin pass upp till Liv Borgman som kommer fri mot målvakten. Försök till pet av bollen förbi men kanonrädding igen av Älvsjökeepern.

Domaren blåser av matchen och Tyresö vinner med 2-0. Andra halvlek klart sämre men ändå klart välförtjänt seger. Lina Malmborg tveklöst matchens spelare som utöver 2 mål hela tiden utmanade gästerna och gjorde det jobbigt för dem.

Nu väntar Gotlandsresa och P18 i nästa match. Söndagen den 16 April kl: 12.00 på Gutavallen.